Σεμινάριο 28-29 Μαΐου: Σεξουαλικότητα και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΔΑΦ»


Η Σεξουαλική Αγωγή ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, συνιστά ένα εξαιρετικά σημαντικό, όσο και σύνθετο τομέα εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία, η οποία ξεκινά από νωρίς στη ζωή του παιδιού (μαθαίνοντάς του πως λειτουργεί το σώμα του, ποιες είναι οι διαφορές των δύο φύλων, τι σημαίνει ‘ιδιωτικός’ και ‘δημόσιος’ χώρος), συνεχίζει με τις ιδιαιτερότητες της περιόδου της εφηβείας (κατά την οποία συμβαίνουν σημαντικές σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές), για να καταλήξει στην κατανόηση της σεξουαλικότητας και τη διαχείριση σεξουαλικών συμπεριφορών και σχέσεων.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο στοχεύει να συμβάλει στην κατανόηση του κοινωνικού και σεξουαλικού προφίλ των εφήβων και νεαρών ενηλίκων στο Φάσμα του Αυτισμού και να δώσει πρακτικές οδηγίες και λύσεις σε προβλήματα και προκλήσεις, που αφορούν στην σεξουαλικότητα ατόμων με ΔΑΦ. Οι στρατηγικές παρέμβασης που θα αναλυθούν σε αυτό το διήμερο βασίζονται στις σύγχρονες γνωσιακές τεχνικές που χρησιμοποιούνται , όπως το T.E.A.C.C.H., οι Κοινωνικές Ιστορίες, οι Εικονογραφημένες Συζητήσεις και άλλα εργαλεία βασισμένα στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία.Αυτό το διήμερο απευθύνεται σε  γονείς που επιθυμούν να πληροφορηθούν σχετικά με τον τομέα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και  Ειδικούς θεραπευτές που ασχολούνται με το Φάσμα του Αυτισμού και σχεδιάζουν να συμπεριλάβουν τις παραμέτρους της σεξουαλικής εκπαίδευσης, στο πλάνο παρέμβασης.


Ο αριθμός των συμμετοχών είναι περιορισμένος, καθώς το σεμινάριο έχει πρακτικό χαρακτήρα, με την μορφή εργαστηρίων στο τέλος κάθε μέρας.  Κατά συνέπεια θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.Μετά το τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί υλικό αξιολόγησης και παρέμβασης καθώς και βεβαίωση παρακολούθησης.


Ιωάννης ΒοσκόπουλοςΣεμινάριο Σεξουαλικότητας


Ο Ιωάννης Βοσκόπουλος έχει πτυχίο Ψυχολογίας από τοΠανεπιστήμιο του Northumbria και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Εργασιακή και Κοινωνική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Exeter του Ηνωμένου Βασιλείου.Επιπλέον, είναι πιστοποιημένο μέλος της πολυεθνικής εταιρείας αξιολογήσεων SHL.


Τα τελευταία 6 χρόνια εργάζεται συστηματικά με εφήβους, νεαρούς ενήλικες και ενήλικες με ΥΛΑ (Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμό) και σύνδρομο Asperger, χρησιμοποιώντας εκπαιδευτικές μεθόδους, όπως Γνωσιακή Συμπεριφορική, Κοινωνικές Ιστορίες κ.α. Έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση αυτών των ατόμων, με στόχο να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία και αυτοπεποίθηση και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με την κ. Ιωάννου πραγματοποιούν πρακτικά σεμινάρια και ημερίδες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, και έχουν κάνει κριτική σε ξενόγλωσσα βιβλία σχετικά με το θέμα. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια.


Επιπλέον, ασχολείται επισταμένα με την σεξουαλική αγωγή και τον επαγγελματικό προσανατολισμό ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, με σκοπό την διερεύνηση των δεξιοτήτων, των  ενδιαφερόντων αλλά και των ικανοτήτων του ατόμου, καθώς και την καλύτερη δυνατή προσαρμογή τους στην κοινότητα.


Λαμπρινή Ιωάννου


Η Ιωάννου Λαμπρινή σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο πανεπιστήμιο, και έχει ολοκληρώσει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στον Αυτισμό που πραγματοποιήθηκε από την Ε.Ε.Π.Α.Α και το πανεπιστήμιο του Birmingham.


Έχει παρακολουθήσει ένα εύρος σεμιναρίων σχετικών με τον Αυτισμό, μεταξύ των οποίων είναι το πρόγραμμα TEACCH, τα συστήματα εναλλακτικής επικοινωνίας P.E.C.S και Makaton, το πρόγραμμα DIR-Floortime, οι Κοινωνικές Ιστορίες, το Γλωσσικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης και Παρέμβασης Derbyshire Language Scheme,  η κινησιοπαιδαγωγική μέθοδος Sherborne, το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (Cognitive Behavioural Drama), καθώς και τα σεμινάριια που πραγματοποιήθηκαν από την Isabelle Henault και αφορούσαν στην Σεξουαλική εκπαίδευση ατόμων με ΔΑΦ. Έχει ασχοληθεί επισταμένα με την εκπαίδευση ατόμων με ΔΑΦ σε θέματα Σεξουαλικότητας αλλά και την στήριξη των οικογενειών τους προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα τελευταία χρόνια υλοποιεί, σε συνεργασία με τον κ. Βοσκόπουλο, πρακτικό εκπαιδευτικό σεμινάριο πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και έχει συμμετάσχει σαν ομιλήτρια σε επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια

Από το 2000 εργάστηκε ως εκπαιδεύτρια παιδιών με Διαταραχές στο Φάσματου Αυτισμού καθώς και εφήβων με αντίστοιχες δυσκολίες, με τους οποίους δούλεψε κυρίως Διαχείριση της Διάγνωσης τους και Σεξουαλική Αγωγή.  Από το 2007 εως το 2013 εργάστηκε ως Υπεύθυνη Ψυχοπαιδαγωγικού κέντρου, έχοντας τον κύριο οργανωτικό και εποπτικό ρόλο. Mέσα στις αρμοδιότητές της είχε την εκπαίδευση και εποπτεία θεραπευτών, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχολείων και νηπιαγωγείων, την οργάνωση και υλοποίηση σεμιναρίων για δασκάλους και συνοδούς. Παράλληλα έχει συμμετάσχει σαν ομιλήτρια σε επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια.


Έχοντας ολοκληρώσει το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Μονάδα Οικογενειακής θεραπείας του ΨΝΑ, έχει ασχοληθεί επισταμένα με την Υποστήριξη Οικογένειας παιδιών με Αυτισμό, δουλεύοντας μαζί τους τόσο εκπαιδευτικά όσο και συμβουλευτικά. Επιπλέον, έχει εργαστεί με ζευγάρια στα οποία ένας από τους δύο βρίσκεται στο Φάσμα του Αυτισμού ή στον Ευρύτερο Αυτιστικό Φαινότυπο. Στην συμβουλευτική υποστήριξη γονέων έχει εντάξει και την τεχνική συμβουλευτικής Marte Meo.

 

Περισσότερα για τους εισηγητές και τη δουλειά τους μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 2610 462424, καθημερινά από τις 14.00 έως τις 21.00.

Κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ για θεραπευτές, γιατρούς κ.τ.λ. και 80 ευρώ για γονείς, ανέργους και φοιτητές,

Facebook Image